Pyrrhula pyrrhula - hýl

Kmen: Chordata - Třída: Aves - Řád: Passeriformes - Čeleď: Fringillidae

Identifikace - Distribuce - Životní cyklus - Potraviny - Predátoři - Referenční zdroje

Muž Bullfinch

Identifikace

Hejlové jsou buclatí ptáci o délce asi 15 cm a s typickým rozpětím křídel 24 cm. Ocasy jsou mírně rozvětvené a nohy jsou hnědé.

Mužský hýl zobrazený nahoře na jeho jarním opeření je broskev ptáka. Samice jsou bledě růžové a mladiství nemají čepice dospělých - u mužů lesklá černá a u žen matnější černá.

Mužský Hýl, jarní peří

Rozdělení

Zdá se, že tento krásný rezidentní pták je v mnoha částech Britských ostrovů spíše vzácný, ale stále jej lze vidět občas po celém Walesu. Parky, zemědělská půda a velké zahrady, zejména ty s ovocnými sady, jsou oblíbenými strašidly Hejlů a zdá se, že dávají přednost houštinám před vysokými stromy. Je neobvyklé vidět hýl na zemi.

Bullfinches jsou obyvateli ve většině částí Británie a Irska, ale chybí na severu Skotska. Jinde se tento druh vyskytuje ve většině Evropy a Asie,

Jídlo

Hejlové jedí hlavně semena, bobule a pupeny a mladé výhonky keřů a stromů. Chovatelé ovoce nemají rádi tyto krásné ptáky, protože jedí zejména poupata třešní a také jiné ovoce. V létě Hejlové doplňují svou jinak vegetariánskou stravu různými bezobratlými, včetně pavouků a drobného hmyzu.

Predátoři

Vzhledem k tomu, že jsou Hejlové nápadní v kontrastu s převážně zeleným pozadím, jsou zranitelní vůči ptačím predátorům, jako jsou korvidy (například Magpies) a dravci (například Sparrowhawks), ale ztráta přirozeného prostředí (zejména vykořisťování živých plotů ke konci 20. století) by mohla byly mnohem důležitějším faktorem.

Životní cyklus

Hejlové vytvářejí svá hnízda, obvykle ve výšce (lidské) hlavy nebo v její blízkosti, v živých plotech nebo na lesních okrajích nízko u vyšších stromů. Pro hnízdní materiál tito ptáci (obvykle samice) shromažďují malé větvičky, mechy a lišejníky a kalichové hnízdo je lemováno jemnými kořeny a vlasy. Kladou obvykle čtyři nebo pět světle modrých vajec, které mají na jednom konci purpurové znaky. Možná až tři potomci za rok.

Bulfinches s mláďaty v hnízdě

Stav ochrany

Kvůli zaznamenanému prudkému poklesu britské populace rozmnožování během poslední čtvrtiny 20. století býk hýl býval druhem Red Lust. V posledních letech došlo k určitému zlepšení a hýl je v současné době ptákem Amber List, který se týká ochrany. Podle British Trust for Ornithology (BTO) jsou v současné době čísla přibližně o 36 procent nižší než v roce 1967. Zdá se, že největší pokles je na zemědělské půdě, zatímco v parcích a zahradách se zdá, že se počty drží lépe.

Referenční zdroje

Clive Viney & Ray Tipper (2. vydání, 2016) Algarve Wildlife, přírodní rok , první příroda

Tisková zpráva BTO Jsou za poklesky zpěvných ptáků vinu dravci? 2010-03-10

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěl Will Bown a rada venkova pro Wales.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...