Vanellus vanellus, čejka, identifikační průvodce

Kmen: Chordata - Třída: Aves - Řád: Charadriiformes - Čeleď: Charadriidae

Identifikace - Distribuce - Životní cyklus - Potraviny - Predátoři - Referenční zdroje

Čejka v Algarve

Čejka chocholatá, běžně označovaná jako čejka chocholatá, ale také známá jako Peewit (kvůli zvuku jejího volání), čejka chocholatá nebo Kulík zelený, je velký brodivý pták, který se nejčastěji objevuje na zoraných polích, v kukuřičném strništi a na oříznuté louky a pastviny. Kdysi velmi běžný a hojný, tento krásný pták je nyní v Británii velmi vzácný; ti, kteří jsou zde vidět v létě, bydlí hlavně po celý rok a v zimě se k nim přidávají migranti z kontinentální Evropy.

Horní část těla tohoto ptáka je krásná duhově tmavě zelená a fialová, i když je viditelná v matný den, zejména z dálky, může vypadat téměř černě. Prsa a tváře jsou bílé a podsady ocasu jsou oranžovohnědé barvy. Jeho podlouhlé nohy jsou růžové.

Čejka severní, Chris Monks

Muži a ženy jsou si velmi podobní, ale muž má vyšší hřeben, tmavší prsa a bledší tvář než žena.

Za letu jsou tito ptáci nezaměnitelní, protože jejich široká křídla bijí velmi pomalu a často se valí, potápějí a točí se v působivých akrobatických ukázkách.

Čejky se živí červy, brouky, housenkami a jinými malými bezobratlými na zemi nebo těsně pod jejím povrchem.

Čejky hnízdí na zemi, v mělkých prohlubních, obvykle na otevřených loukách nebo na bažinách. Samec i samice inkubují vajíčka a krmí svá mláďata - obvykle tři nebo čtyři v plodu. Young Lapwings jsou úžasní malí tvorové: jsou schopni utíkat téměř okamžitě poté, co se vynoří z vajíčka.

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěli Chris Monks a Ray Tipper.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...