Wild Deer - průvodce po britských druzích

Kmen: Chordata - Třída: Mammalia - Řád: Artiodactyla - Čeleď: Cervidae

Srnec

Až do konce 80. let byli jedinými divokými nebo divokými jeleny ve Walesu ladem ladem s několika málo jeleni, kteří unikli z hradu Powis poblíž Welshpoolu. To vše se změnilo v 80. letech, kdy srny vypuštěné v oblasti Ludlow v Anglii přišly přes hranice do Walesu a do roku 1989 byly přítomny v oblastech střední Powys téměř na západ jako Llandrindod Wells. Přibližně ve stejnou dobu se objevily první zprávy o muntjacu, kdy se v březnech objevilo zvláštní zvíře.

Když byl nejnovější průzkum jelenů ve Walesu proveden iniciativou Wales Deer Initiative, bylo pozoruhodným zjištěním, že všechny druhy zvýšily svůj rozsah a že zejména jikry a muntjac se dramaticky rozšířily po mnoha oblastech středního a jižního Walesu.

Jelen

Nyní existují pouze dvě oblasti Walesu, ve kterých nejsou divoká ani divoká jeleni, první je daleko v severozápadním rohu, ačkoli na Anglesey byl až do nedávné doby divoký úhor a do této oblasti se tlačí srnec a muntjac a druhá je hodně ze starého hrabství South Glamorgan, i když opět to nebude dlouho trvat, než se zde objeví muntjac.

Daněk

Daněk není původem z Velké Británie, ale existuje již nejméně 2000 let. Jsou to běžní skvrnití jeleni z jeleních parků po celé zemi. Jedná se o numericky nejběžnějšího jelena ve Walesu, který si dlouhodobě vybudoval pevnosti v údolí Wye a východním Monmouthshire, údolí Twyi mezi Llandeilo a Carmarthen, údolí Elwy v oblasti St. Asaph, lesy sousedící s parkem Margam poblíž Port Talbot, a les Coed y Brenin Gwynedd a Powys. V menším počtu se také objevuje na většině severního Walesu, dolním údolí Teifi a po celé anglické hranici.

Daněk stojí na rameni až 0,9 m (0,9 m) a samci nebo dolaři nesou dlouhé parohy, které jsou u dospělých zvířat nahoře na dlani. Mají řadu různých barev. Nejběžnější barvou je červenohnědá v létě s řadou bílých skvrn, které jsou hustší podél linie páteře. V zimě se to změní o něco tmavší na více tmavou barvu a skvrny jsou méně výrazné. Mají zřetelnou kaudální náplast, která je bílá s černým lemováním. Jiné barevné variace se pohybují od téměř černé po bílou s velmi bledou verzí normální barvy zvané menil, která je v některých oblastech běžná. V jednom stádě mohou být přítomna zvířata několika barev, i když v současné době existuje trend zkoušet střílet abnormální barvy, protože jsou viditelnější a mohou přitahovat pytláky.

Když mají mírně znepokojení ladem zvyk zvyknout si na pronking, což je chůze s tuhými nohami, díky níž vypadají, jako by byli na pogo hole; toto je předchůdce úplného letu. Řijí se v říjnu a dolary, které drží území, jsou docela hlasité, zvláště za úsvitu a soumraku, když vydávají sténání, což je jakýsi kříženec prasečího chrochtání a říhání. Tento zvuk nese půl míle nebo více a může být docela alarmující pro ty, kteří nevědí, o co jde.

I když se ladem často pasou ve stádech na pastvinách nebo v plodinách poblíž lesů, mají ve zvycích vrtošivé chování a zřídka se objeví na stejném místě za dva dny běhu. Kolouši jsou vypuštěni v červnu a lze je vidět u jejich matek od července, kdy se znovu připojí ke stádu.

Jelen

Jedná se o největší britského jelena, který je předmětem Landseers Monarch of the Glen, s dospělými jeleny stojícími téměř 48 palců (1,2 m) na rameni a velkým lesním jelenem bude vážit až 500 liber, což z něj činí největší suchozemského savce v Británii. Jeleni byli původními obyvateli Walesu, ale tyto původní populace dávno vymřely. Jelen byl obnoven ve Walesu útěky z hradu Powis poblíž Welshpoolu a v této lokalitě stále přežívá malá divoká populace. V poslední době s nárůstem chovu jelenů v jiných částech Walesu došlo k více únikům a nyní existuje pravděpodobná divoká populace v severním Monmouthshire, na jihu poloostrova Lleyn a ve dvou oblastech Dyfedu. Ačkoli jsou nejčastěji vidět na otevřeném kopci ve Skotsku, jsou přirozeně lesními zvířaty a preferují silně zalesněné prostředí.

Podle svého jména jsou liščí červené barvy a jeleni nesou velké parohy s více hroty. Obvykle říje koncem září nebo začátkem října a jeleni říkají výzvy ostatním jelenům v této oblasti. Jakmile se usadí v oblasti, mají tendenci nepohybovat se příliš daleko, než v říji, když jeleni urazí určitou vzdálenost, aby našli laně (ženy). Většinu roku jeleni žijí v bakalářských skupinách a zadky a telata nechávají na pokoji. V červnu mají sklon klesat lýtka; telata nesou během prvních měsíců svého života mnoho bílých skvrn.

Srnec

Capreolus capreolus , srnčí zvěř, je také původním jelenem do Velké Británie, ale ve Walesu chyběl několik století, ve Skotsku byl vždy poměrně běžný, ale do 20. století se omezoval pouze na tři oblasti Anglie - Dorset, Sussex a Lake District. Z neznámých důvodů zažil během druhé poloviny 20. století obrovský populační výbuch a nyní je velmi rozšířený v Anglii a v polovině 80. let se dostal přes anglické hranice do Walesu v oblasti Mortimer Forest. Podle nedávného průzkumu nyní zabírá velkou část oblasti od anglických hranic na západ až do vzdálenosti 15 mil od pobřeží v Cardigan Bay, na sever k A55 a na jih k silnici Heads of the Valleys a až k pobřeží v Ceredigion.

Srnec, New Forest

Srnec má podobnou barvu jako jelen, ale je mnohem menší a je o něco větší než labrador. Bucks nesou malé parohy se třemi hroty na každém v dospělém bucku. Je to hezký a elegantní jelen, ale není to stádové zvíře jako ladem a rudou. Pokud jsou populace vysoké, lze je v zimě pozorovat v malých skupinách až šesti nebo sedmi jelenů, ale ačkoli je nyní vidět na velké oblasti Walesu, populace je stále poměrně řídká a nejpravděpodobnější je pozorování jednotlivých zvířat. . Nevyžadují hluboké lesní stanoviště jako větší jeleni a jsou docela šťastní, že žijí na vřesovištích, v živých plotech, malých polních a dokonce i v předměstských zahradách a v lesích. Často je lze vidět pasoucí se na polích za úsvitu a soumraku.

Roe Deer, Hampshire UK

Tyto dolary vytvářejí území na jaře, přičemž mladší dolary jsou vytlačovány rezidentními dolary, což představuje velkou část šíření těchto jelenů. Roe rut v červenci / srpnu a čin babek, kteří neustále pronásledují, způsobují, že se v trávě nosí kruhové stopy, které se často nazývají pohádkové prsteny. Nejsou nijak zvlášť vokální a je nepravděpodobné, že by zradili svou přítomnost během říje stejným způsobem jako jelen nebo daňci. Před zašroubováním však budou štěkat na podezřelé zvuky nebo pohyby.

Muntjac Deer

Tento jelen není původem z Velké Británie, je to jelen jihovýchodní Asie a Indie. To má svůj původ v některých útěcích Reevese Muntjaca z Woburnu v Bedfordshire na konci 19. století. Po nějakou dobu se z okruhu 20 mil od Woburnu šířil velmi málo, ale stejně jako jikra, ve druhé polovině 20. století začal náhle dramaticky rozšiřovat svůj rozsah a nyní je možná rozšířeným jelenem v Anglii a Walesu. Poprvé se objevila ve Walesu koncem 70. let s velmi občasným (a nedůvěřivým) pozorováním v Monmouthshire a podle průzkumu je nyní přítomna asi 15 mil po obou stranách celého koridoru M4 ve Walesu s dalšími populacemi v SV Wales a Snowdonia.

Jedná se o malého jelena stojícího ne více než asi 0,3 palce na rameni, který má hrbatý, přikrčený postoj, podobný profilu zajíce nebo králíka. Bucks sportují velmi malé jednohroté parohy ze zvětšeného pediklu a někteří je považují za docela ošklivá zvířata. Budou žít téměř v jakémkoli prostředí, od listnatých lesů, stojatých plodin, železničních násypů až po zadní zahrady a často jsou odpovědní za poškození zahradních rostlin připisované králíkům. Nemají pevný životní cyklus a mohou mít plaváky prakticky v každém měsíci roku. Jsou poměrně osamělé a přestože některá lesní porosty mohou mít vysokou hustotu muntjacu, jsou obvykle považována za jednotlivá zvířata, nebo to dělají s plaváky na nohou. Když budou znepokojeni, budou hlasitě štěkat jako pes, poté zvednou své velké bílé ocasy a rychle utíkají,často štěkají, jak jdou.

Sika Deer

Jedná se také o přistěhovalce z Asie a často se jim říká japonský jelen nebo japonská sika, i když ne všichni naši jeleni jsou japonského poddruhu. Vypadají jako menší verze jelena, přibližně stejně velká jako ladem. Jsou úzce spjaty s jeleny a hybridizace s červenými je ve Skotsku velkým problémem. Kromě velmi neobvyklých čínských vodních jelenů jsou nejméně rozšířené z našich divokých jelenů a v Anglii se obecně omezují na malé oblasti v Dorsetu, New Forest, Lancashire a Lake District. Nejsou obecně považovány za přítomné ve Walesu, ale v poslední době existují zprávy o populaci jelenů sika v močálech podél přílivové Teifi.

Text laskavě přispěl Paulem Kingem.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...