Sylvia undata, Dartford Warbler, identifikační průvodce

Kmen: Chordata - Třída: Aves - Řád: Passeriformes - Čeleď: Sylviidae

Identifikace - Distribuce - Životní cyklus - Potraviny - Predátoři - Referenční zdroje

Sylvia undata, Dartford pěnice

Pojmenován po Dartfordovi Heathovi v Kentu, kde byl poprvé zaznamenán v Británii jako chovný pták v roce 1773, je pěnice Dartford spojována se suchým nížinným vřesem.

Identifikace

Dartford Warblers jsou typicky 13 cm dlouhé a rozpětí křídel asi 16 cm. Samec a samice tohoto druhu jsou si svým vzhledem poněkud podobné, ale při společném pohledu je lze snadno odlišit. Muži mají břidlicově šedé horní části, třešňově červená prsa s bílými a vínově červenými spodními částmi; ženy mají světlejší spodní části, zejména hrdlo, a mají hnědší šedé horní části. Oči pěnice Dartford mají výrazné červené vnější kroužky.

Samec Dartford Warbler, posazený často na vrcholu keře Gorse, drží svůj dlouhý hnědý ocas v ostrém úhlu, když zpívá, ale jeho vlnění je spíše nevyzpytatelné a škrábavé než ladné.

Dartford pěnice, Portugalsko

Rozdělení

V Británii je Dartford Warbler zaznamenán nejčastěji na jihovýchodě Anglie, ale vyskytuje se také podél většiny pobřeží jižní Anglie a kolem ústí řeky Severn a pobřežního pásu jižního Walesu včetně poloostrovů Gower a Pembrokeshire.

V kontinentální Evropě lze Dartford Warblers nalézt ve většině západních zemí včetně Francie, Španělska a Portugalska. Tento druh je také zaznamenán v severozápadní Africe.

Jídlo

Tito docela malí ptáci se živí hmyzem, a protože mají bydliště v Británii, jsou obzvláště zranitelní v krutých zimách, zvláště když země leží celé týdny zasněžená a mouchy a jiné chyby se prostě nemohou objevit.

Životní cyklus

Dartford Warblers dělají svá hnízda blízko země mezi hustými houbami nebo příležitostně vřesy. Pohárkovitá hnízda jsou vyrobena převážně z trav a lemována malými kořeny a peřím. Mládě tří až pěti vajec se inkubuje, hlavně u ptáků, asi dva týdny. Od dubna do července se vyrábějí dvě nebo dokonce tři spojky.

Na začátku šedesátých let se britská populace Dartford Warbler zhroutila na přibližně deset chovných párů, ale od té doby se počty postupně zotavují; tento pták je však z hlediska stavu ochrany stále považován za druh jantarového seznamu.

Predátoři

Gorse, oblíbené stanoviště pro hnízdění a odpočinek Dartford Warblers, je velmi ostnatý keř, který poskytuje dodatečnou ochranu před predátory, a je také atraktivní pro pavouky, které přispívají ke stravě Dartford Warblers.

Referenční zdroje

BirdLife International (2012). 'Sylvia undata'. Červený seznam ohrožených druhů IUCN. Verze 2013.2. Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěli Will Bown a Ray Tipper.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...