Corvus corax, Raven, identifikační průvodce

Kmen: Chordata - Třída: Aves - Řád: Passeriformes - Čeleď: Corvidae

Identifikace - Distribuce - Životní cyklus - Potraviny - Predátoři - Referenční zdroje

Corvus corax, Havrani s mláďaty

Identifikace

Zřídka se vyskytují ve velkých hejnech, jako jsou například velmi společenští havrani, havrani se častěji setkávají ve dvojicích. S délkou těla asi 65 cm a typickým rozpětím křídel 140 cm jsou Havrani úplně černí, mají těžké zobáky a dlouhé klínovité ocasy. Hnízdiště skalních říms, které si vybrali tito Ravens, největší členové rodiny vrány, je pro tento druh typické.

Havrani v mytologii

Existuje mnoho historických a mytologických odkazů na Raven, téměř všechny s temnými konotacemi. Říká se, že kdyby havrani opustili londýnský Tower, pak by padla koruna monarchie, nebo možná stát). V narativní básni Edgara Alana Poea Havran, jeden z těchto ptáků, tradičně spojený se ztrátou a smůlou, mluví s mladým mužem, který naříká nad ztrátou svého milovaného Lenora. Mezi mnoha mrazivými liniemi jsou tyto: „ Řekni této duši se zármutkem naloženým, pokud ve vzdálené Aidenn sevře svatou dívku, kterou andělé pojmenují Lenor…“ Quoth Raven „Nevermore.“ Proroctví opakované mnohokrát v celé básni.

Corvus corax, Raven

Rozdělení

Tento impozantní pták je vidět na severní polokouli. Havran je docela běžný pták po celé Británii. Největší koncentrace jsou na západě a na severu a obzvláště hojné jsou v západním Walesu, kde, navzdory tomu, že se objevují hlavně solitérně nebo ve dvojicích, občas jich nad hlavami krouží až 15. Jejich hrdelní škrekot se ozývá nahoru a dolů v údolích. Havrani mohou také vydávat spoustu dalších zvuků, včetně praskání, jako je zvuk korku odstraněného z láhve. V zajetí údajně napodobují lidský hlas.

Jídlo

Přestože jsou základní potravou zdechliny a drobní savci, krkavci budou také jíst vejce, červy a dokonce i ovoce a obilí.

Predátoři

Kvůli své velké velikosti mají Havrani málo přirozených predátorů; někteří draví ptáci se však snaží ukrást vejce a dospělí havrani ostře hájí svá hnízda ostrými zobáky a drápy.

Životní cyklus

Hnízdo je vyrobeno z klacků a lemováno trávou a ovčí vlnou. V zalesněných údolích a dalších nížinných oblastech budou také hnízdit na velkých stromech. Samice Raven nese tři až sedm hnědých skvrnitých, světle modrozelených vajec, které inkubuje po dobu až tří týdnů. Mláďata obvykle trvají pět až šest týdnů, než se rozprchnou, během nichž je oba rodiče nakrmí. Rodina obvykle zůstává pohromadě, dokud mladým nebude sedm nebo osm měsíců.

Ačkoli v chráněném prostředí, jako je Tower of London, je známo, že Ravens žijí až 40 let, ve volné přírodě je jejich typická délka života 10 až 15 let.

Stav ochrany

Není ohrožen.

Referenční zdroje

Clive Viney & Ray Tipper (2. vydání, 2016) Algarve Wildlife, přírodní rok , první příroda

BirdLife International. 2017. „Corvus corax (pozměněná verze posouzení z roku 2016)“. Červený seznam ohrožených druhů IUCN

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěli Will Bown a Melvin Gray.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...