Clethrionomys glareolus, hraboš polní

Kmen: Chordata - Třída: Mammalia - Řád: Rodentia - Čeleď: Cricetidae

Bank Vole, Clethrionomys glareolus

Bank Voles, nejmenší druh hraboše pocházející z Británie, jsou zaneprázdněni malými hlodavci, kteří nezimují. Celý rok shánějí potravu po tunelech protlačovaných trávami a jinou hustou vegetací a jsou to dobří plavci, kteří v případě potřeby dokonale dokážou překonat zatopené příkopy a potoky. Možná za tento aktivní životní styl platí, protože Bank Voles obvykle nežije déle než dva roky.

Identifikace

Bank Voles mají malé zaoblené uši a zaoblené tváře. S typickou délkou těla 10 cm a ocasem přidávajícím dalších 6 cm se Bank Vole snadno odlišuje od hraboše polního bohatší červenohnědou srstí na zádech. Spodní strana je špinavě šedá barva.

Rozdělení

Bank Voles se nacházejí po celé Británii. Nepocházejí z Irska, ale jsou přítomni na jihozápadě, kde byly omylem představeny v padesátých letech minulého století. Na ostrově Skomer, poblíž pobřeží Pembrokeshire v západním Walesu, existuje velmi velká forma (asi dvakrát větší než Bank Voles na kontinentální Británii a známá jako Skomer Vole) po mnoho stovek let.

Kromě dalekého severu a extrémního jihu jsou Bank Voles zaznamenány v celé západní Evropě na pevnině; vyskytují se také v některých částech Asie.

Krmení

Ořechy, semena a bobule jsou jejich základní stravou, ale Bank Voles bude také okusovat kořeny a cibule divokých květů. Někdy je lze vidět stoupat po lískových stromech, když ořechy dozrávají koncem léta a začátkem podzimu, a shromažďují více, než mohou sníst, a ukládají zásoby jídla do malých děr, které vykopávají v bankách.

Predace

Sovy a další draví ptáci i savci se živí Bank Voles a jejich jedinou únikovou taktikou je zůstat co nejvíce ukrytý v tunelech, které vytvářejí na nebo těsně pod povrchem v hustých loukách a jiných zamotaných vegetace, často na okrajích lesů nebo vedle živých plotů.

Chov

Na jaře a v létě hnízdí hraboši v malých dírách lemovaných trávou, srstí, peřím a mechem pod stromy, keři nebo živými ploty. Produkují obvykle tři až pět vrhů za rok, přičemž ve vrhu je až osm mláďat. Do tří měsíců jsou mláďata nejen soběstačná, ale také schopná chovat! Dravost se nevyhnutelně zvyšuje, když se mladí a nezkušení vydávají hledat potravu; kdyby tomu tak nebylo, určitě bychom viděli mnohem více hrabošů (a mnohem méně lískových ořechů!).

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěl Will Bown.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...