Carduelis carduelis, Stehlík, identifikační průvodce

Kmen: Chordata - Třída: Aves - Řád: Passeriformes - Čeleď: Fringillidae

Identifikace - Distribuce - Životní cyklus - Potraviny - Predátoři - Referenční zdroje

Carduelis carduelis, Stehlík

Obrázek s laskavým svolením Ray Tipper

Tento krásný rezidentní pták je snadno rozpoznatelný; a na rozdíl od mnoha jiných pěnkav jsou samci a samice stehlíka velmi podobného vzhledu. Jsou vidět hlavně v nížinných oblastech a nejvíce jich je v jižní Británii.

Hlavním zdrojem potravy pro stehlíky jsou semena plevelů - bodláky se zdají být zvláště oblíbené - a malý hmyz. Občas navštěvují podavače semen v městských zahradách.

Stehlík na vysokém drátu

Stehlíky budují úhledná malá hnízda pomocí mechu, lišejníků, vlny a bodláku. Nejběžnějším místem pro jejich hnízdění je malý strom nebo keř, kde obvykle produkují čtyři až šest špinavě bílých vajec pokrytých fialově hnědými skvrnami.

Dospělý samec Stehlík s mladistvými

Nahoře: Dospělý samec Stehlíka s mladistvým

V zimě mnoho britských stehlíků migruje do jižní Evropy, ale v chladných měsících stále zbývá spousta, zejména v jižním Walesu a jižní Anglii.

Carduelis carduelis, Stehlík na větvi

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěli Melvin Gray a Ray Rowley.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...