Sorex araneus - rejska obecná

Kmen: Chordata - Třída: Mammalia - Řád: Insectivora - Čeleď: Soricidae

Společná rejska

Společná rejska je někdy mylně považována za myš; jeho dlouhý špičatý čenich jej však odlišuje od ostatních malých hlodavců. S délkou hlavy a těla 5 až 8 cm a ocasem přibližně polovinou délky těla mají tito malí savci krátkou životnost, zřídka delší než jeden rok.

Rejby jedí hmyz a občas větší bezobratlé, jako jsou červi, slimáci a snaila. Na druhé straně Tawny Owls a Barn Owls udržují své počty pod kontrolou.

Společné rejsci se vyskytují na živých plotech, loukách a listnatých lesích. Často žijí v norských „norách“ od jiných zvířat.

Zoufalý ve sněhu

Rejsek vzdorující zimnímu sněhu (obrázek: Tom Pearman)

Protože rejsci potřebují krmit každé dvě nebo tři hodiny, nezimují; i v zimě je často uslyšíte shánět potravu mezi mrtvými listy. Tito malí savci konzumují přibližně 80% své tělesné hmotnosti denně - hlavně hmyz, ale také červi, slimáci a hlemýždi.

Od května do září mohou mít rejsci až čtyři vrhy ročně, obvykle na jeden vrh šest mláďat. Pokud vidíte řadu rejsků, kdy mladíci sledují dospělého (vždy matka, protože muži při výchově mláďat nehrají žádnou roli) tím, že se každý drží za spodní část ocasu toho před, je pravděpodobné, že jejich hnízdo bylo narušeno a matka se snaží své potomky odvést do bezpečí.

Rejby se vyskytují po celé kontinentální Británii a Irsku, včetně některých pobřežních ostrovů. Společná rejska, která se vyskytuje ve většině severní Evropy, je jedním z našich nejhojnějších savců.

Poděkování

Tato stránka obsahuje obrázky, které laskavě přispěly foir Council of Countryside Wales a Tom Pearman.


Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné. Pokud ano, jsme si jisti, že by se vám líbily také naše knihy o divočině a divokých květinách v Algarve. Kupte je online zde ...